28 de novembre 2006

El control del pes

BàsculaJa hem comentat altres vegades que el Judo és un esport que es regeix per categories de pes (exceptuant els “open” on es pot presentar qualsevol, pesi el que pesi). És per això que els judoques han d’estar sempre atents als números que apareixen a la bàscula.

Competir en una categoria o en una altra pot fer canviar els resultats del competidor, en funció de les seves característiques físiques i tècniques i, per aquest motiu, molts judoques fan filigranes per mantenir-se en un determinat pes.

En relació al control del pes, però, hi ha una actitud que volia comentar ja que pot afectar negativament el rendiment del competidor i constitueix un risc per a la salut i el benestar dels esportistes: baixar diversos quilos els dies anteriors a una competició per poder competir en una categoria inferior a la del pes habitual.

Alguns judoques redueixen dràsticament la quantitat d’aliments i de líquids que ingereixen els dies anteriors a una competició i realitzen exercici físic abrigats amb plàstics o teixits que no deixen transpirar per poder suar més, unes actituds que combinades, poden provocar un cop de calor.

En altres esports com la lluita, la boxa o l’halterofília, on també s'organitzen per categories de pes, s’hi han observat casos extrems on a més de les tècniques que ja hem comentat, els “esportistes” han utilitzat la sauna per deshidratar-se, han pres diurètics i laxants i, fins i tot, s’han extret sang abans d’un pesatge i s’han fet una transfusió després.

Per tot això, si anem malament de pes, el millor que podem fer és posar-nos en mans d’especialistes (metges, dietistes, preparadors físics, etc.) que ens aconsellin bé sobre què és recomanable i què no per al nostre cos. També cal tenir en compte mesures organitzatives que no afavoreixin els competidors que utilitzen aquestes tècniques (com ara realitzar el pesatge el mateix dia de la competició per evitar que puguin recuperar el seu pes habitual abans de competir).

Així doncs, la millor manera de controlar el pes és mantenir uns nivells adequats de greix corporal i menjar una dieta sana durant tota la temporada, fets que ens evitaran anar amb presses les últimes setmanes abans d’una competició.