24 de novembre 2006

El Judo per a invidents

Judo per a cecsJa hem parlat en altres ocasions sobre els avantatges que té la pràctica del Judo en general però avui volem aprofundir en un aspecte poc conegut del nostre esport: també el poden practicar les persones que pateixen deficiències visuals.

El judo proporciona a tothom que el practica un bon entrenament i potencia el sistema cardiovascular, la força muscular, la coordinació, l’equilibri i la mobilitat de les articulacions, entre d’altres.

A més, en el cas dels esportistes cecs o amb deficiències visuals també fa desenvolupar el seu sentit de l’orientació espacial, ajuda a corregir postures incorrectes i la manera de caminar i millora el tacte i la sensibilitat auditiva i muscular.

El Judo inclou una gran quantitat d’elements diferents (potència, equilibri, canvis de direcció, projeccions, immobilitzacions, etc.) que fan que la persona cega o amb deficiències visuals aprengui a utilitzar de forma òptima la seva energia (recordem que un dels principis del judo és la recerca de la màxima eficàcia amb el mínim esforç).

Podem dividir els beneficis del Judo per a les persones cegues en tres apartats:

Beneficis motrius.

- augmenta el potencial físic
- perfecciona la motricitat
- fa que es prengui consciència del propi cos, desenvolupant les capacitats motores

Beneficis psicològics.

- el Judo ajuda a que les persones cegues es puguin valer per si soles, enfortint la confiança en elles mateixes dins i fora del tatami
- els permet obrir-se a un ambient diferent del familiar o de l’escola i oblidar-se de les activitats quotidianes
- augmenta la seva motivació ja que és un esport que els permet comparar-se amb altres persones amb les seves mateixes característiques i amb d’altres que poden veure-hi,
- els permet evolucionar i anar augmentant de grau, i també participar en competicions oficials de màxim nivell.

Beneficis integradors:

- permet conèixer altra gent i relacionar-s’hi, lluitant contra l’aïllament
- permet buscar un lloc propi dins el grup
- ajuda a respectar els altres i a conèixer les normes de convivència
- estimula la pròpia iniciativa
- permet reafirmar-se com a individu
- ajuda a acostar-se a l’autonomia

D’aquesta manera, el Judo és constitueix com una gran eina per a les persones amb deficiències visuals. En aquest aspecte del Judo, no és important ser millors que els altres sinó ser millors del que nosaltres mateixos érem ahir.


[Nota] Hi ha diverses associacions que us poden orientar sobre aquest tema. Abans però us recomano que feu un cop d'ull a l'informe 'Judo para deportistas ciegos' que ofereix informació contrastada, àmplia i variada sobre el Judo per a persones invidents.