27 de març 2007

L'orella de coliflor

Orella de coliflorL'altre dia uns amics em preguntaven per què molts judoques tenien les orelles deformades. Em va semblar un bon tema per tractar en el blog i aquí ho teniu:

La pràctica de qualsevol esport pot comportar que es produeixin lesions i, el cas del Judo no és una excepció. Avui però, no parlarem de les lesions que pateixen més freqüentment els judoques sinó d'una dolència concreta i curiosa que afecta alguns judoques: l'orella de coliflor.

Aquest tipus de lesió no és característica únicament del judo sinó que també poden patir-la els jugadors de rugby, el boxadors i els practicants de la lluita lliure. Es produeix per l'efecte de petites lesions continuades o com a conseqüència d'un sol cop en les parts toves de les orelles i produeix un hematoma residual entre la pell de l'orella i el cartílag.

Un cop passa, es pot tractar de manera efectiva aplicant-hi gel el més aviat possible. Si la inflamació dura més de 24 hores s'hi pot aplicar una crema d'enzims i també es pot treure la sang acumulada mitjançant una agulla, fet que reduirà el dolor i que evitarà que l'orella ens quedi deformada permanentment. Es pot evitar utilitzant uns protectors específics (com els que utilitzen els lluitadors).

Tot i que aquestes lesions poden fer que les orelles tinguin un aspecte una mica desagradable, en el món del judo, es considera de manera positiva els judoques que les tenen ja que indiquen que han entrenat durament. Alguns judoques d'alt nivell han patit la lesió però això no vol dir que tots els campions les hagin de tenir. La veritat és que depèn de les característiques físiques de cadascú i que, les persones amb les orelles més dures i menys flexibles tenen més possibilitats de patir aquesta lesió.

Si us passa, no dubteu en anar al metge.