29 de maig 2007

La durada d'un combat de Judo

Cronòmetre amb el temps d'un combat de JudoUs deixo les conclusions d'un interessantíssim estudi sobre la durada dels combats de judo en competició que es va fer sobre les 14 finals del Campionat d'Espanya sub-23 de l'any 2006 tant en categoria masculina com femenina:

- La durada total d'un combat de nivell nacional oscil·la entre els 4'30'' i els 4'50'' en ambdues categories (recordem que el temps de referència inicial és de 5 minuts).
- La categoria femenina fa més judo a terra que la masculina, encara que no existeixen diferències estadísticament significatives.
- El número total de seqüències de treball per combat (anomenen així els espais de temps en què els judoques no estan aturats) és de 9 a 10 tant en el cas dels nois com en el de les noies.
- El nombre total de pauses per combat és de 8 a 9 en ambdues categories.
- Existeixen diferències estadísticament significatives en el temps mig de treball de judo de peu entre la categoria femenina (14'' ± 2'') i la masculina (23'' ± 6'').
- El temps de pausa mig oscil·la entre 7'' ± 2'' (en categoria masculina) i els 12'' ± 4'' (en categoria femenina), existint diferències estadístiques significatives entre tos dos. Comenten com a causa curiosa i problable d'aquesta diferència, el temps que tarden les noies amb els cabells llargs a fer-se una cua en els moments en que l'àrbitre diu Matte

Val a dir que les autores del document (R. Hernández García i G. Torres Luque) reconeixen que es tracta d'un estudi pilot i, per tant, introductori, que seria bo repetir utilitzant un major nombre de combats com a referència per poder confirmar o desestimar algunes de les conclusions que ofereixen.