14 de febrer 2008

El color no importa en el Judo

Judogui blanc vs judogui blauUn estudi recent d'investigadors de la Universitat de Glasgow al que hem tingut accés desmenteix que el color del judogui pugui afectar al resultat final d'un combat.

L'estudi assegura que els competidors que porten judoguis de color blau tenen les mateixes possibilitats de guanyar un combat que els que porten el de color blanc i recomana aquesta combinació de colors com a una de les més equitatives i justes per a esports com el Judo.

Alguns estudis anteriors havien suggerit que els competidors vestits de blau tenien avantatge perquè el color era més intimidatori que el blanc. D'altres deien que el blanc era més visible i que, per tant, permetia a l'adversari preveure millor els moviments i anticipar-s'hi.

La majoria d'estudis però, analitzaven els combats eliminatoris, on es tendeix a associar el color blanc al que ha perdut algun combat i el blau al que els va guanyant tots. Això portava els analistes a comptabilitzar més "victòries blaves" que blanques.

El cert però, és que ara s'han analitzat només finals de nivell internacional (més de 500 des del 1996 fins el 2005) on els dos competidors han guanyat tots els seus combats anteriors i s'ha demostrat que les victòries s'han repartit d'igual manera entre blau i blanc.

L'estudi pot tenir implicacions en altres esports (sobretot individuals ja que en el cas d'esports d'equip el nombre de participants o les dimensions del camp podrien afectar la visibilitat i disminuir la influència dels colors en el resultat).

A més, també podria ajudar a mantenir la igualtat en altres esports de combat on un dels participants vesteix de color vermell (associat a l'agressivitat, la dominació, la por...) i on sí que s'ha demostrat que el vermell influeix en els resultats finals.

Via Reuters