09 d’abril 2008

L'alimentació i el judo

Judo i alimentacióEl judo és un esport que necessita que els seus practicants estiguin ben alimentats i que es mantinguin hidratats mentre el practiquen. Com que actualment el pes del judoca és molt important per definir la categoria en la que competeix, hi ha molts esportistes que es veuen obligats a controlar el que mengen i a fer exercici regularment per no passar-se de la ratlla.

Alguns judoques d'elit es posen en mans de dietistes i nutricionistes perquè els controlin la ingesta d'aliments (en quantitat i en qualitat). Això els permet mantenir-se dins el pes de la categoria on es troben i, a la vegada, poder competir amb totes les seves capacitats al màxim i no haver de fer sacrificis importants que tard o d'hora acaben passant factura.

En anteriors ocasions ja hem parlat del control del pes en el judo i de les dificultats de molts judoques a l'hora de reduir-lo dràsticament per a una competició. Com que no tots podem tenir un dietista a la nostra disposició, el que intentaré avui és donar alguns consells per poder seguir una alimentació equilibrada durant tota la temporada i per poder disposar de l'energia necessària per a competir en les millors condicions físiques possibles.

Abans de la competició o de l'esforç

- fer l'últim àpat unes tres hores abans de l'esforç, per evitar trobar-nos en ple procés de digestió durant l'exercici.
- en línies generals el millor és consumir aliments rics en hidrats de carboni i que aportin pocs greixos. Si hem d'esmorzar, els aliments recomanats són llet amb cereals, iogurt, pa o torrades, fruita, sucs... Si hem de dinar, la tònica serà la mateixa però menjarem pasta, arròs, patata, peix o carns amb pocs greixos, verdures i hortalisses.

Durant l'entrenament o la competició

- hem d'estar ben hidratats i beure aigua o begudes energètiques entre els combats, sobretot quan els hem acabat, per recuperar immediatament el que haguem perdut. La recomanació és ingerir un got de líquid cada 30 minuts aproximadament però això dependrà de la persona i de les circumstàncies de la competició o l'entrenament (temperatura i condicions atmosfèriques del pavelló o la sala, condicions del combat o de l'esforç, etc. )


Després de la competició o de l'exercici

- continuar bebent líquids que continguin sucre i que ens ajudin a "recuperar" energia i begudes isotòniques, que faran que recuperem l'aigua i els minerals que haguem perdut durant l'esforç físic.
- consumir amanides o verdures i hortalisses cuites, arròs, patata, pasta o llegums, pa, carns amb poc greix o peix i iogurt, formatge o fruita com a postres.

Cadascú es coneix a sí mateix millor que ningú altre i segur que podreu adaptar aquests consells generals al vostre cas particular. Seguint aquestes indicacions i controlant el pes de manera regular durant tota la temporada evitarem les presses per "donar el pes" i entrenarem i competirem en millors condicions físiques.

Article d'elaboració pròpia amb informació continguda a Consumer.es i a Vitonica.com