29 de maig 2008

L'escalfament en el Judo

Escalfament de judo infantilEn el Judo, a l'igual que en la majoria d'esports, és molt important realitzar un bon escalfament abans de cada sessió per poder evitar possibles lesions.

L'escalfament ens ajudarà a poder realitzar els exercicis de la classe o la competició sense riscos i posarà el nostre cos en situació davant l'esforç físic que realitzarem a continuació.

És recomanable seguir una pauta que afecti tots els músculs i articulacions amb els que haurem de treballar però també és interessant anar afegint variacions per no fer l'escalfament tan monòton. L'escalfament s'ha d'adequar a l'edat i estat físic dels participants i pot incloure des de jocs per als més petits fins a randoris al terra pels adults, passant per una àmplia gamma d'exercicis i estiraments destinats a aquesta finalitat.

En el cas de judoques principiants és recomanable que el professor ensenyi correctament què s'ha de fer i controli en cada moment la realització de l'escalfament per tal que els alumnes el facin de la millor manera possible. Amb l'edat i l'experiència els escalfaments es poden anar fent més autònoms i és cada judoca el que decideix els exercicis que necessita, tot i que sempre és millor que el mestre doni algunes indicacions sobre el treball que té previst en l'entrenament.

L'escalfament serà diferent si ens trobem en una classe d'iniciació al judo, un entrenament d'adults o una competició. En tots els casos però, és important que no es facin pauses entre mig de la sessió d'escalfament i que es realitzin els exercicis de manera consecutiva sense reposar fins haver acabat.

Els escalfaments de judo han d'incloure exercicis i repeticions individuals de les tècniques i desplaçaments que es realitzaran a continuació, ja siguin a terra o de peu dret, per tal d'augmentar la coordinació dels moviments i la velocitat d'execució i per poder automatitzar-los perquè surtin espontàniament en la pràctica habitual del judo.

El més important és que l'escalfament que realitzem s'adeqüi a l'exercici que haguem de fer a continuació ja que si deixem alguna zona del nostre cos sense preparació i després l'hem d'utilitzar "en fred" mentre entrenem o competim tenim més possibilitats de lesionar-nos.

Finalment, després de realitzar l'esforç físic és recomanable fer una sessió d'estiraments per destensar el cos i tornar-lo a la dinàmica habitual, però d'això ja en parlarem en un altre article.


Agraïments a Dojo Kimura, Judo en Costa Rica i Yudo Linger pels continguts i la imatge d'aquest article.