07 de gener 2009

Els gestos de la victòria en el Judo

Judoques georgians celebrant la primera posició del Campionat del Món per equips, l'octubre de 2008Després d'uns Jocs Olímpics acostumen a sorgir nombrosos estudis relacionats amb el món de l'esport que analitzen diversos aspectes interessants.

Un d'aquests estudis és el que han elaborat a la Universitat de British Columbia (Canadà) els psicòlegs Jessica Tracy i David Matsumoto, que han analitzat els gestos més freqüents que s'associen amb la victòria.

Ho han fet sobre les dades dels diversos combats de judo dels Jocs Olímpics i Paralímpics d'Atenes (2004) i han descobert que els gestos de la victòria són innats!

Els gestos espontanis dels judoques vidents i invidents de més de 30 països que van participar als esmentats Jocs es van repetir en cada victòria. D'aquesta manera, els més habituals són:

- salts d'alegria
- braços aixecats
- inclinar el cap enrere
- treure pit

Tots ells es concreten en l'expressió universal de l'orgull i es produeixen independentment de la nacionalitat dels competidors. Per contra, els gestos dels perdedors són diferents entre uns i altres i l'estudi ha demostrat que la derrota es plasma de manera diversa segons les cultures, ja que algunes tendeixen a inhibir els símptomes de la vergonya.

Si voleu llegir l'estudi complet el podeu trobar a Proceedings of the National Academy of Sciences (USA)


© Foto de Getty Images by AFP/Getty Images