06 de març 2009

Matemàtiques i Judo?

Matemàtiques i JudoComenço aquesta entrada al blog amb un advertiment: sóc més de lletres que de ciències! Si alguna de les coses que comentaré a continuació no són del tot correctes, no m'ho tingueu en compte.

Per desvetllar l'interrogant del títol us diré que existeix una relació directa entre les matemàtiques i el judo. O això és el que es dedueix d'un estudi al que hem tingut accés i que porta per títol 'Las matemáticas y el equilibrio de los judocas de élite'. L'estudi ha estat finançat pel Consejo Superior de Deportes i pel projecte i-math (ingenio mathematica), entre d'altres, i ha comptat amb la participació de diversos judoques de la Selecció Espanyola de Judo.

Segons el que he pogut entendre, mitjançant l'aplicació d'un model matemàtic s'aconsegueix millorar l'equilibri dels judoques, que amb la pràctica i l'entrenament repetitiu pot patir lleugeres descompensacions provocades per l'excessiva repetició de les tènciques preferides.

Aquest fet, pot provocar que es creïn assimetries en l'equilibri i en les formes del moviment i també pot afectar negativament en relació a les tècniques que no s'entrenen amb tanta freqüència. Segons l'estudi, aquests desajustaments poden afectar el desenvolupament dels músculs i podríen arribar a ser la causa d'algunes lesions.

El model matemàtic que han desenvolupat permet estudiar cada judoca de forma independent i analitzar la situació en la que es troba per tal de poder incidir en els entrenaments en els problemes d'equilibri que pugui tenir.

Així doncs, mitjançant diversos treballs específics de repeticions es pot millorar el rendiment dels judoques d'elit, aconseguint que es puguin inclinar més des de la vertical sense caure a terra i permetent-los recuperar la posició d'equilibri sense problemes. En resum, es tracta d'un exemple més que la ciència i les noves tecnologies aplicades a l'esport poden ajudar en la millora de les condicions físiques i en l'obtenció de millors resultats esportius.

No m'agradaria acabar aquest article sense destacar que l'estudi es refereix només a judoques d'elit i que els entrenaments quotidians de la majoria d'esportistes que practiquen Judo no afecten negativament l'equilibri, sinó més aviat al contrari.